" /> Çay Ağacı Yağı Nedir, Faydası Nelerdir | Kingomedya

  • DOLAR
    5,3911
    % 1,40
  • EURO
    6,1394
    % 0,76
  • ALTIN
    211,8052
    % 0,00
  • BIST
    91.686,35
    % -3,05
Çay Ağacı Yağı Nedir, Faydası Nelerdir

Çay Ağacı Yağı Nedir, Faydası Nelerdir

Çay ağacı yağı bir diğer adı olan Melaleuca olarak da bilinir. Çay ağacı yağı güçlü antiseptik özelliği sayesinde yaraları tedavi etme kabiliyeti yüksek en önemli antibakteriyel uçucu yağlardan biridir. Çay ağacı yağı faydası cilt, saç, deri ve tırnak için bilinir ancak çay ağacı yağı ile evinizde oluşan virüs ve bakterileri yok etmeniz de mümkün. Çay ağacı yağının cilde faydaları ; yaraları hızlı tedavi etmesi, cilt sorunlarını iyileştirmesi, cilt  enfeksiyonlarını tedavi etmesi olarak sayılabilir.

Çay ağacı yağı, esas olarak Avustralya’daki doğal bitki Melaleuca alternifolia’dan elde edilen bir uçucu yağdır. Avustralya çapında en az son 100 yıl boyunca ve yirmi yıldan uzun bir süredir yaygın olarak kullanılmakta olup, birçok bakteri, virüs ve mantar suşunu öldürme yeteneği nedeniyle birçok tıbbi çalışmada belgelenmiştir.

Çay ağacı yağı nasıl kullanılır derseniz, çay ağacı yağının kullanım alanları ; evinizde büyüyen zehirli küfü öldürmek için doğal ev yapımı temizlik ürünleri yapmak için kullanılabilir, cilt sorunlarını iyileştirmek ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için topikal olarak uygulanır. Çay ağacı yağı sivilce tedavisinde de başarılı bir yağdır.

Çay ağacı yağı, dezenfektan spreyler , yüz yıkamaları, şampuanlar, masaj yağları, deri ve tırnak kremleri ve çamaşır deterjanları da dahil olmak üzere çeşitli ev ve kozmetik ürünlerinde gittikçe popüler bir aktif bileşen haline gelmektedir . Çay ağacının doğal antiseptik ve anti-inflamatuar etkileri , doğal ecza dolabınızın bir parçası olarak dahil edilmesi gereken en yararlı  esansiyel yağlardan biridir.

Cilt bakımından ev temizlik malzemesine kadar faydaları olan çay ağacı yağı nedir, faydaları nelerdir ve çay ağacı yağı nasıl kullanılır bu makale ile öğrenebilirsiniz. Haydi makalemizi okumaya devam edin..

Çay Ağacı Yağı Nedir

Çay ağacı yağı, Avustralya bitkisi Melaleuca alternifolia’dan elde edilen uçucu bir uçucu yağdır. Melaleuca cinsi Myrtaceae ailesine ait ve Avustralya’ya yerli neredeyse hepsi yaklaşık olarak 230 bitki türü içerir.

Çay ağacı yağı, enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan birçok konu formülasyonunda yer alan bir maddedir ve Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da antiseptik ve anti-enflamatuar takviye ürün olarak pazarlanmaktadır. Ayrıca çay ağacını temizlik ürünleri, çamaşır deterjanı, şampuan, masaj yağları, cilt ve tırnak kremleri gibi çeşitli ev ve kozmetik ürünlerinde bulabilirsiniz. Peki çay ağacı yağı faydaları nelerdir? En popüler esansiyel yağlardan biridir çünkü güçlü bir dezenfektan olarak çalışır ve cilt enfeksiyonları ve tahrişleri ile mücadele etmek için topik olarak uygulamak için yeterince yumuşaktır.

Çay ağacının birincil aktif bileşenleri terpen hidrokarbonları, monoterpenleri ve seskiterpenleri içerir. Çay ağacına antibakteriyel, antiviral ve antifungal aktivitesi veren bu bileşiklerdir. Aslında çay ağacı yağının 100’den fazla farklı kimyasal bileşeni vardır.  Terpinen-4-ol ve alfa-terpineol en aktif ve çeşitli konsantrasyonlardadır. Yağda bulunan uçucu hidrokarbonlar, aromatik ve hava, deri ve mukus zarlarının gözenekleri içinden geçme kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle çay ağacı yağı, mikropları öldürmek, enfeksiyonlarla savaşmak ve cilt hastalıklarını yatıştırmak için yaygın olarak aromatik ve topik olarak kullanılır.

İşte size çay ağacı yağının 8 faydası

çay ağacı yağı

Çay Ağacı Yağı Faydası 

1. Çay ağacı yağı sivilce ve diğer cilt koşullarını tedavi etme faydası vardır.

Çay ağacı yağının antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, sivilce ve egzama ve sedef hastalığı gibi diğer enflamatuar cilt rahatsızlıkları için doğal bir çare olarak faydalıdır.

2. Çay ağacı yağı seboreik dermatit tedavisi için faydası vardır.

Çay ağacı yağının saç derisi ve kepek üzerinde pullu lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit semptomlarını iyileştirebildiğini yapılan araştırmalar göstermektedir.

3. Çay ağacı yağının cilt tahrişlerini azaltma faydası vardır.

Bu konudaki araştırma sınırlı olsa da, çay ağacı yağının antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri, cilt tahrişleri ve yaralarını azaltmak için yararlı bir araç haline getirebilir. Pilot çalışmadan elde edilen bazı kanıtlar, çay ağacı yağı ile tedavi edildikten sonra hasta yaralarının iyileşmeye başladığı ve boyutunun azaldığı görülmüştür. Çay ağacı yağının enfekte kronik yaraları tedavi etme yeteneğini gösteren vaka çalışmaları olmuştur. Çay ağacı yağı, inflamasyonu azaltmada, cildin ya da yara enfeksiyonlarının tedavisinde ve yara büyüklüğünün azaltılmasında etkili olabilir. Güneş yanıkları, yaralar ve böcek ısırıklarını hafifletmek için kullanılabilir, ancak sadece topikal uygulamaya karşı hassasiyeti dışlamak için önce küçük bir deri parçası üzerinde test edilmesi gerekir.

4. Çay ağacı yağının mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonları tedavi etmek için faydası vardır.

Laboratuvar çalışmaları, çay ağacı yağının, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus, influenzae, Streptococcus pyogenes ve Streptococcus pneumoniae gibi bakterilerin üremesini engelleyebileceğini göstermiştir. Bu bakteriler, pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu hastalığı, kan dolaşımı enfeksiyonları, boğaz, sinüs enfeksiyonları ve impetigo gibi ciddi enfeksiyonlara neden olur.

Çay ağacı yağının antifungal özellikleri nedeniyle, kandida, jock kaşığı , atlet ayağı ve ayak tırnağı mantarı gibi mantar enfeksiyonları ile savaşma veya önleme kabiliyetine sahip olabilir.

Laboratuvar çalışmaları, çay ağacı yağının tekrarlayan herpes virüsüyle  ( soğuk yaralara neden olan ) ve griple savaşabilme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. Çay ağacı yağının antiviral aktivitesi, yağın ana aktif bileşenlerinden biri olan terpinen-4-ol’un varlığına atfedilmiştir.

5. Çay ağacı yağının tıkanıklık ve solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için faydası vardır.

Tarihinin çok erken döneminde, malaleuca bitkisinin yaprakları öksürük ve soğuk algınlığı tedavisi için kullanılmıştır. Geleneksel olarak, yapraklar da boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılan bir infüzyon yapmak için kullanılmıştır. Günümüzde yapılan çalışmalar, çay ağacı yağının antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu, bunun kötü solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bakterilerle savaşma kabiliyetine ve tıkanıklığı, öksürüğü ve soğuk algınlığı önlemek için yararlı olan antiviral aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Çay ağacı yağı grip ve öksürük için en etkili uçucu yağlardan biridir.

6. Çay ağacı yağının kafa bitlerinden kurtulmak için faydası vardır.

Çay ağacı yağı insektisidal etkilere sahiptir ve insan kanı ile beslenen küçük parazit böcekler olan kafa bitlerinden kurtulmak için kullanılabilir . İtalya’da yapılan bir laboratuvar çalışması, Çay ağacı tek başına ve nerolidol ile birlikte kullanıldı ve altı aylık bir dönemde 69 baş biti ve 187 yumurtaya karşı farklı oranlarda test edildi. Sonuç olarak başarılı oldu.

7. Çay ağacı yağı uyuz tedavisi için faydası vardır.

Ortak bir soru, “çay ağacı yağı uyuzdan kurtulabilir mi?”. Laboratuvar çalışmalarına göre cevap evet. Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, yüzde 5 çay ağacı yağı ve aktif bileşeni terpinen-4-ol’un, uyuz akarlarının hayatta kalmasını azaltmada oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Çay ağacı uyuz için doğal bir tedavi olarak çalışır çünkü güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da cildin üstünde ve altında uyuz iyileşmesini sağlar.

8. Çay ağacı yağı kötü nefesin iyileştirilmesi için faydası vardır.

Ağızda, özellikle dilinizin, boğazınızın ve bademciklerin arkasında bulunan bakterilerden kaynaklanan kötü nefes. Çay ağacı yağı, bu bakterileri öldürebilen antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için, kötü bir nefes için doğal bir çare olarak çalışır.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır

Çay ağacı yağı, tehlikeli kimyasallar içermeyen doğal güzelliği, sağlığı ve temizlik ürünlerini yapmak için kullanılabilir. Çay ağacı yağı aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

  • Aromatik : Bir yağ difüzörü kullanarak evinizde yaygın çay ağacı yağı. Aynı zamanda, doğrudan şişeden çıkartarak yağı doğrudan soluyabilirsiniz.
  • Topikal : Çay ağacı yağı cildinize topikal olarak uygulanabilir, ancak uygulamadan önce 1: 1 oranında bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi yağı gibi) ile her zaman seyreltiniz.
  • Çay Ağacı Yağı Yutulmamalıdır, Yenmemelidir : Ulusal Zehir Merkezi’ne göre, çay ağacı yağı yutulursa zehirli olarak bilinir. Çay ağacı yağı herhangi bir nedenle ağızdan alınmamalıdır. Ağız kokusu veya ağız sağlığı için çay ağacı kullanıyorsanız, sindirim sorunları, kovanlar veya baş dönmesi gibi olası yan etkileri önlemek için tüketmeden( yemeden, yutmadan) gargara yaparak kullanabilirsiniz.

Çay ağacı yağı nasıl kullanılır için makalemize göz atın.

Bu makale ile çay ağacı yağı nedir, faydası ve nasıl kullanılır soruları için bir makale hazırladık. Umarım faydalı olur. Esen kalın..

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sitemizdeki tüm yayınlar bilgilendirme niteliğinde olup tavsiye değildir, kingomedya.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. Doktorunuza danışmadan hiçbir uygulama yapmayınız. Uygulama yapanlar sorumluluğu üstlenmiş olarak kabul edilirler. Cilt bakımı, Sağlık, Cilt Güzelliği
Bumerang - Yazarkafe