Hint Yağı Nedir?Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır

Hint yağı son zamanlarda popülerlik kazanmış olsa da, insanların binlerce yıldır kullandıkları çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Hint yağının faydaları; cilde faydaları, saça faydaları ve sağlığa faydaları olarak 3 kategoriye ayrılabilir. Hint yağı gıdalarda, ilaçlarda ve cilt bakım ürünlerinde, ayrıca bir endüstriyel yağlayıcı ve biodizel yakıt bileşeninde bir katkı maddesi şeklinde kullanılırken çeşitli ev malzemeleri içinde sarı renk veren bir gıda boyası halini alabilir.

Makalemiz ile Hint Yağı nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır şeklinde sorularınızın cevaplarını vermeye çalışacağız. Öncelikle Hint yağı nedir bir öğrenelim.

Hint Yağı Nedir

Hint yağı Ricinus Communis( Hint Fasulyesi) bitkisinin tohumlarından preslenerek çıkarılan bir yağdır. Yağ içerisinde bulunan doymamış yağlar cildi ve saçları besleyen proteini sağlamaktadır. İçerdiği enfeksiyon geçirici maddeler sayesinde vücuttaki enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur iltihaplanmayı yok eder, vücudun temizlenmesini sağlar. Hint fasulyesi olarak bilinen bu bitkinin tohumlarında risin adlı zehirli bir enzim bulunur. İşlenmeden tüketilmesi zehirlenmelere neden olabilir. Hint yağının maruz kaldığı ısıtma işlemi, yağın güvenli şekilde kullanılmasına izin verir ve Hint fasulyesi tohumlarında bulunan risin enzimini etkisiz hale getirir. Yani zehri yağdan ayrıştırır. Hint yağı günümüzde sanayide, kozmetik sektöründe ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

Eski Mısır’da, hint yağı, lambalarda yakıt olarak, göz tahrişi gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak  ve hatta hamile kadınlara sağlıklı bir hamilelik geçirmeleri için kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde hint yağı, kabızlık ve cilt rahatsızlıkları gibi yaygın rahatsızlıklar için popüler bir doğal tedavi olmayı sürdürmektedir. Doğal güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

hint yağı nedir

Hint Yağının Faydaları Nelerdir

Hint yağının faydaları içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde oluşmaktadır. Hint yağı içerisinde antibakteriyel mineraller ve E vitamini bulunmaktadır. E vitamini cilt için çok faydalı bir vitamindir. Hint yağı neye iyi gelir bir göz atalım.

Hint Yağının Faydaları ;

*Hint yağı, nadiren kabızlık için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, kramp ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir ve kronik kabızlık tedavisinde kullanılmamalıdır.

*Hint yağı, cildin nemlenmesini sağlar. Mağazada satılan ürünlere bu doğal alternatif, çoğu için güvenli olduğu halde, bazılarında alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

*Hint yağı, yeni dokunun büyümesini hızlandırarak, kuruluğu azaltarak ve ölü deri hücrelerinin birikmesini önleyerek yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.

*Hint yağı, ağrı ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bilinen bir yağ asidi olan risinoleik asitte yüksektir.

*Hint yağı, inflamasyonla savaşmaya, bakterileri azaltmaya ve tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olur, bunların hepsi doğal sivilce tedavisi isteyenler için faydalı olabilir.

*Hint yağının nemlendirici ve anti-inflamatuar özellikleri, saçları yumuşatır ve nemlendirir. Kepeği yok etmek için mükemmel bir seçenektir.

*Birçok çalışma, hint yağının Candida albicans’ın neden olduğu ağızdaki mantar enfeksiyonlarına karşı mücadelede yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Genel anlamda hint yağının faydalarını listeledik. Hint yağının cilde, saça ve diğer sağlık durumlarına faydalarını ve nasıl kullanıldığına değinelim biraz da.

Hint yağının cilde faydaları ;

*Cilt çatlaması, cilt kuruluğu, sivilce problemi, güneş yanıkları ve cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olur ve arıca devamlı kullanıldığında sivilce oluşumunu önleyerek olan sivilcelerin kurutur.

*Ciltte olan yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar, iltihaplanmayı giderir.

*Cildi besler, parlatır ve pürüzsüz bir cilt sağlar. İçerdiği E vitamini ile Hint yağı kırışıklıkları giderir.

*Karın ve basenlerde oluşan çatlak ve selülitler için doğal tedavisi olarak kullanılabilir.

Hint yağının faydaları cilt için böyle şimdi bir de saç için bakalım..

Hint yağının saça faydaları ;

*Hint yağı ile saç bakımı yapmanız halinde saçlarınızdaki kuruluğu ve sertliği önleyebilirsiniz. Kepek oluşumunu engeller ve güçlü ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz.

*Hint yağının saça faydalarından biri de saç dökülmelerini azaltmasıdır. İçerdiği E vitamini ile güçsüzleşen ve parlaklığını yitiren mat saçlarınız için doğal çözüm olabilir. Hin yağı saç biti oluşmasını engellemede ve tedavisinde etkin bir bitkisel yağdır.

*Ceviz yağıyla karıştırarak egzama semptomlarında da nemlendirme sağlayarak semptomların rahatsız edici özelliklerini azaltabilirsiniz.

Hint Yağı Nasıl Kullanılır

Cilde ve saça faydaları için çokça kullanılan bu yağın zehrinin işlenme işlemi ile temizlenmesi nedeniyle yan etkisi çok nadir görülmektedir. Yan etkilerin görülme ihtimali çok fazla kullanım ile ya da hint yağına karşı alerji olması halinde görülmektedir. Aşırı kullanım halinde gözeneklerin tıkanmasına neden olabilen hint yağının uygun şekilde kullanılması önerilir.

Cildin iyi görünmesini ve pürüzsüz görünmesini sağlayan Hint yağı içeriğinde E vitamini bulunur. Saç bakımında da sıkça kullanılan hint yağı saçların daha sağlıklı olmasına ve parlak görünmesine yardımcı olmaktadır.

Hint Yağı Kabızlık İçin Nasıl Kullanılır

Hint yağı için doğal bir müshil olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir uyarıcı laksatif olarak sınıflandırılan hint yağı, bağırsakların içinden materyale iten kasların hareketini arttırır, bağırsakları temizlemeye teşvik eder. Uyarıcı laksatifler hızlı hareket eder. Bu şekilde Hint yağı geçici kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Ağız tarafından tüketildiğinde, hint yağı, ince bağırsakta parçalanır. Risinoleik asit ile hint yağı içindeki ana yağ asidini serbest bırakır. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emilir. Bu emilim sayesinde güçlü bir laksatif etki oluşturur.

Hint yağı az miktarlarda kullanıldığında güvenlidir ancak kullanım fazla olursa abdominal kramp, mide bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Nadiren kabızlığı rahatlatmak için kullanılabilmesine rağmen, hint yağı uzun vadeli sorunlarda bir tedavi aracı olarak uygun görülmemektedir.

Hint Yağı Nemlendirici Olarak Nasıl Kullanılır

Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit açısından zengindir. Bu tip yağlar, nemlendiriciler olarak etki eder ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Nemlendiriciler, cildin dış tabakasından su kaybını önleyerek nemi muhafaza ederler. Hint yağı genellikle kozmetikte nemlendirmeyi teşvik etmek için kullanılır. Genellikle losyonlar, makyaj ve temizleyiciler gibi ürünlere eklenen Hint Yağı bu kozmetik ürünleri içerisinde pahalı bir hal alır.  Bu zengin yağı, satın alınan nemlendiriciler ve losyonlara doğal bir alternatif olarak kullanmayı tercih edebilir, bütçenize de katkı sağlayabilirsiniz.

Mağazalarda bulunan birçok popüler nemlendirici ürün içerisinde cildi tahriş edebilecek ve genel sağlığa zarar verebilecek koruyucu maddeler, parfümler ve boyalar gibi potansiyel olarak zararlı maddeler yer alır. Bu ürünleri hint yağı ile değiştirirseniz bu  zararlı katkı maddelerine maruz kalmanızı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, hint yağı ucuzdur, yüz ve vücutta kullanılabilir.

Hint yağı kalındır, bu yüzden çok nemlendirici bir krem yapmak için badem , zeytin ve hindistancevizi yağı gibi diğer cilt dostu yağlarla sık sık karıştırılır. Oluşan karışımı cildinize ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz. Çoğu zaman Hint yağı cilde uygulanmasının çoğu insan için güvenli olduğu düşünülse de, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Hint Yağı Yaraları İyileştirmek İçin Nasıl Kullanılır

Hint yağını yaralara uygulamak, iyileşmeyi destekleyen ve yaraların kurumasını önleyen nemli bir ortam yaratır. Hint yağı, doku büyümesini uyarır, böylece yara ile çevre arasında bir bariyer oluşabilir ve enfeksiyon riskini azaltır. Aynı zamanda yara iyileşmesini geciktiren ölü cilt hücrelerinin birikmesini ve kurulmasını azaltır. Yara üzerine ince bir tabaka halinde sürülerek uygulanır.

Hint Yağı Ağrı Azaltıcı ve İltihap Sökücü Olarak Nasıl Kullanılır

Hint yağı içinde bulunan ana yağ asidi olan Ricinoleik asit, etkileyici anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çalışmalar, hint yağı sürülerek uygulandığında iltihabı azalttığını ve ağrıyı hafiflettiğini göstermiştir. Hint yağının ağrı kesici ve iltihap önleyici nitelikleri, romatoid artrit veya sedef hastalığı gibi iltihaplı bir cilt rahatsızlıklarının tedavisine fayda sağlayabilir. Hint yağının iltihap giderici özelliği ve nemlendirici özelliği sayesinde, sedef hastalarında kuru ve tahriş olmuş cildi rahatlatmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Hint Yağı Sivilce Tedavisi İçin Nasıl Kullanılır

Sivilce, yüz ve vücutta siyah noktalara, irin dolu ve büyük, ağrılı şişliklere neden olabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Gençlerde ve genç yetişkinlerde en yaygın olanıdır ve benlik saygısını olumsuz yönde etkileyebilir. Hint yağı, sivilce tedavisi için faydalar sağlayabilecek özelliklere sahiptir. Enflamasyon(İltihap)  sivilce gelişiminde ve ciddiyetinde önemli bir etkendir. Hint yapı cilde uygulandığında cildin iltihaplanması azalacaktır. Böylece iltihaplı sivilcelerin iltihabı gider ve sivilce kurur. Hint yağının, cilde uygulandığında bakteriyel aşırı büyümeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal özellikleri bulunur. Hint yağı doğal bir nemlendiricidir, bu nedenle sivilceli kişilerde görülen iltihaplı ve tahriş olmuş cildi yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Hint Yağı Ağız Tedavisi İçin Nasıl Kullanılır

Candida albicans yaygın olarak plak aşırı büyümesi, diş eti iltihapları ve kök kanal enfeksiyonları gibi dental sorunlara neden olan bir mantar türüdür. Hint yağı antifungal özelliklere sahiptir ve Candida’yla savaşarak ağzınızı sağlıklı tutar. Hint yağı içeren bir solüsyon ile dişlerin fırçalanması halinde ağız ve diş eti sağlığını destekler. Özellikle yaşlı kişilerde protez altı diş eti hastalıklarına iyi gelir.

Hint Yağı Saç İçin Nasıl Kullanılır

Birçok insan doğal saç kremi olarak hint yağı kullanıyor. Kuru veya hasar görmüş saçlar, hint yağı gibi yoğun bir nemlendiriciden özellikle faydalanabilir. Hint yağı gibi yağların düzenli olarak saça uygulanması saç telinin yağlanmasına yardımcı olur, esnekliği arttırır ve kırılma olasılığını azaltır. Hint yağı, kepek bulunanlara, kafada kuru, pul pul dökülme ile karakterize edilen yaygın bir kafa derisi durumuna fayda sağlayabilir. Kepeklerin birçok farklı nedeni olmasına rağmen, kafa derisinde kırmızı, pullu lekelere neden olan inflamatuvar bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit ile bağlantılıdır. Hint yağının inflamasyonu azaltma kabiliyeti nedeniyle, seboreik dermatitin neden olduğu kepek için etkili bir tedavi olabilir. Ayrıca, kafa derisine yağ yağı uygulamak kuru, tahriş olmuş cildi nemlendirmeye yardımcı olur ve dökülmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Hint Yağının Yan Etkileri

Hint yağı yenerek, cilt yüzeyine saç derisine sürülerek kullanılan bir yağdır. Aslında nadiren yan etkileri görülmesi nedeniyle  güvenli bir yağdır ancak bazı insanlarda istenmeyen reaksiyonlar ve istenmeyen yan etkiler görülebilir. Hamilelikte kullanılmaması gereken hint yağının yan etkileri ; çok fazla aldığınız takdirde ishal olma veya alerjik reaksiyonları oluşması olarak sayılabilir.Hint yağını uygulamadan önce alerjiniz olup olmadığını anlamak için vücudunuzun küçük bir deri parçasına küçük bir miktar sürün ve bir gün boyunca o deri alanını takip edin. Herhangi bir olağandışı olay olmaması halinde alerjiniz yok demektir.

İnsanlar binlerce yıl boyunca çeşitli sağlık sorunları için güçlü bir doğal tedavi olarak hint yağı kullanmışlardır. Diğer birçok kullanım arasında kabızlığı hafifletmeye ve kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ecza dolabınızda tutmak için ekonomik, çok amaçlı bir yağ arıyorsanız, hint yağı iyi bir seçim olabilir. Esen Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.